Kafe açmaya istekli birçok girişimci genellikle işe nereden başlayacaklarını bilmiyor. Bu yazı ile amacımız aklınızdaki soru işaretlerini kaldırarak size kafe açma ve yürütme konusunda işinize yarayacak faydalı bilgileri sunmak.
İster kendinize kahve satacağınız minik bir stand kurmak isteyin ister tam donanımlı bir kafe ya da bir pastane açmak isteyin size bu yazıda bahsedeceğimiz başlıkların bütçeniz ne olursa olsun bir kafe açmaya yardımcı olacak bilgiler sunacağına inanıyoruz.
1- Kafe İşletmeciliğinin Sizin İçin Doğru İş Olup Olmadığına Karar Verin
Kafe açmayı isteyen çoğu kişi bu işe pembe gözlüklerin ardından bakıyor çünkü bir kafe açma fikri kulağa çok “romantik” geliyor.
Aklınızda açmak istediğiniz kafeye dair güzel birçok fikir olabilir ya da kendinize ait bir kafenizin olmasının ne kadar harika olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Hayalinizdeki dekorasyon fikirleri, haftasonları akşam saatleri düzenleyeceğiniz ve isteyenlerin katılımına açık şiir okuma etkinlikleri ya da espressonun kokusu kafenizin havasını ele geçirmişken arka planda çalacak müzikler… Bunları düşünmek keyifli olsa da işin gerçek yüzünü de, yani faturaları, evrak işlerini, vergileri, memnuniyetsiz müşterileri, bozulan veya kırılan ekipmanları ve işe geç gelen ya da işini aksatan çalışanları da düşünmelisiniz.
Bir kahve dükkanı açma yolunda kendinize iş planı oluşturmadan önce kafe işletmeciliğinin sizin için doğru iş olup olmadığına ve bu işin gelecek planlarınız arasında olup olmadığına karar vermelisiniz. Açılan ve kısa süre içerisinde kapatılan kafelerin kapatılmasının arkasında birden fazla sebep olsa da genellikle kafelerin birçoğu işletme sahiplerinin kendilerini zihinsel, duygusal ve finansal anlamda bu işe hazırlamamış olmasından kaynaklanıyor.
Bu nedenle herşeyden önce kendinize şu soruyu sorun: Bir kahve dükkanı açmak için şimdi benim için doğru zaman mı? Eğer öyleyse kendimi bu iş için nasıl hazırlayabilirim?
2- Mali Durumunuzu Düzene Sokun
Ne işe başlarsanız başlayın finansal anlamda kendinizi düzene soktuğunuzdan emin olun. Yapmış olduğunuz yatırım ve aldığınız riskler hayatınızı riske atmamalı.
Başka bir deyişle; bir kafe açmak için varınızı yoğunuzu ortaya koymayın. Her zaman evin giderlerini karşılayacak, temel yaşam giderlerinizi karşılayacak ve ailenizin karnını doyurmaya yetecek bir para akışınızın olduğundan emin olun.
Finansal anlamda çizginizi nerede ve ne zaman çekeceğinizi bilin. Çünkü kafe işletmeciliği yapan ve sırf kafesini ayakta tutabilmek adına kendisini borca batıran girişimciler çok. Bu kötü senaryonun başınıza gelmemesi için ihtiyacınız olan şey işinizi kurarken ne kadarlık bir sermayeye ihtiyacınız olduğunu görmenize yardımcı olacak bir iş planı.
İşe paranızı nasıl iki farklı kategoriye ayıracağınızı öğrenmek ile başlayın. Bu kategorilerden biri kişisel ihtiyaçlarınız/giderleriniz diğeri ise işletmenizin giderleridir. Bir kafe açmanın maliyeti çok olsa da unutmayın ki telefon faturanızı, kiranızı, kredilerinizi ödemek; yiyecek masraflarınızı ve ailevi giderlerinizi karşılamak için de hatrı sayılır bir miktarda paraya ihtiyacınız var. İşte bu yüzden kendinize kişisel giderler ve iş giderleri adı altında iki farklı gider tablosu oluşturun.
3- Kahve İle İlgili Öğrenebildiğiniz Kadar Çok Şey Öğrenin
Kahve karmaşık bir içecektir. Kahvenin tadını oluşturan 1000 farklı flavonoid vardır. Bu flavonoidlerin farklı kombinasyonları farklı tatlar oluşturarak kahve içiminin tadını ve dokusunu değiştirebilir. Kısacası keşfedilmeyi ve test edilmeyi bekleyen bir sürü kahve kavurma ve harmanlama şekli mevcut. Bu da kahve dükkanı açmanın en eğlenceli kısmı!
Peki hangi kahve çeşitlerini müşterilerinize sunacaksınız?
Bu soruya cevap verebilmek için yapabileceğiniz en güzel şey kahve ile ilgili kitaplar okumak, etkinliklere ve seminerlere katılmak ve hatta kahve tadım etkinliklerine katılmak olacaktır. Bu sayede yalnızca yeni bilgiler ve deneyimler edinerek damağınızı geliştirmekle kalmış olmaz, aynı zamanda da yeni arkadaşlar edinmiş olursunuz. Eğer kalabalık nüfusa sahip, büyük bir şehirde yaşıyorsanız bu tarz etkinliklere ulaşma şansınız ve işin profesyonelleri ve meraklıları ile kendinizi geliştirme imkanı bulmanız daha kolay.
Çevrenizdeki kahve etkinliklerini avantaja çevirin. Kahveyi yalnızca bir içecek olarak değil, aynı zamanda da tarımsal bir ürün olarak kahvenin çeşitlerini ve kahveyi elde etmek için ne kadar zor aşamalardan geçtiğini öğrenmek adına çaba gösterin. Unutmayın, müşterilerinize sunacağınız kahveler hakkında ne kadar çok şey bilirseniz o kadar iyi kahveler sunarsınız.
Kendi kahve çekirdeklerinizi kendiniz kavurmak isterseniz edineceğiniz bu bilgiler önemli bir rol oynayacaktır. Ama eğer kendi kahve çekirdeklerinizi kendiniz kavurmak istemiyorsanız şunu unutmayın ki her kahve tedarikçisi kendine öz kahve profiline ve kahve tadına sahiptir. Bu nedenle sizin aradığınız damak tadına uygun tedarikçiyi bulmak ve anlaşmak zaman alabilir. Ki bu da bizi bir sonraki başlığa götürüyor…
4- Yerel Kahve Kavurma Yöntemlerini Keşfedin
İsterseniz kendi kahve çekirdeklerinizi kendiniz kavurabilir, isterseniz de size kendi kavurduğu kahveleri tedarik edecek bir tedarikçi ile anlaşabilirsiniz. Çünkü kendi kahve çekirdeklerinizi kavurmak hem yetenek hem de deneyim gerektirir.
Kendi kahve çekirdeklerinizi kendiniz kavurmanız size hatrı sayılır miktarda para tasarrufu sağlayacak olup uzun vadede giderlerinizi aşağıya çekecek olsa da unutmayın ki bu işlem için ekipmanlara, zamana ve sermayeye ihtiyacınız var. Hatta bir de fazladan bir elemana!
Fakat siz ne olursa olsun kendi kahve çekirdeklerinizi kendiniz kavurmak istiyorsanız yine de çevrenizde bu işi iyi yapan yerleri ziyaret etmelisiniz. Bu adımı gerçekleştirmek yalnızca eğlenceli ve ilgi çekici olmakla kalmaz aynı zamanda da müşterilerinize sunabileceğiniz ne çeşit kahvelerin olduğunu görüp deneyimlemiş olursunuz.
Nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? O zaman çevrenizdeki kahve dükkanlarının kahvelerini tedarik ettiği yerleri öğrenip o yerleri ziyaret etmek ile işe başlayın. Size en yakın kahve dükkanına gidin, menülerini inceleyin ve ne tür kahveler sunduklarını öğrenin.
Birçok kahve tedariği yapan kahvecilerin kendi dükkanları yok. Bu yüzden en iyi seçenek internet siteleri üzerinden telefon numalarını veya mail adreslerini bulup iletişime geçerek bir kahve dükkanı açmak istediğinizden ve onların kahvelerini beğendiğinizden bahsederek pazarlık yapmak olacaktır.
5- Kafe Kurma Yolundaki İş Planınızı Hazırlayın
Eğer bir kafe açmayı düşünüyorsanız, iş planınızı olabildiğince erken hazırlamanız da fayda var. Düşüncelerinizi ve fikirlerinizi düzenli ve anlaşılır bir şekilde kağıda dökmek zor olsa da işe başlarken yapacaklarınızı planlamanızda size kolaylık sağlar.
İş planı hazırlamak bu planı yatırımcılara göstermeniz ve sunmanız gerektiğinden oldukça yoğun işleyen bir süreçtir. Bir iş planınızın olması kafenizin bütçesini ve diğer önemli ekipmanlar için ihtiyacınız olan bütçeyi planlamanıza yardımcı olur. Özetlemek gerekirse bir iş planınızın olması demek kafe işletmeciliğinde başarısız olma riskinizi en aza indirgemenize yardımcı olur.
Çoğumuz için başlayacağınız iş için bir iş planı hazırlamak sabah saat 4:30’da uyanıp koşuya çıkmak gibi zorlu bir iş. İş planı kulağa iyi bir fikir gibi gelse de gerçekte kim bir plan hazırlamak ve hazırladığı bu plana sadık kalmak istiyor? Yalnızca motivasyonu yüksek kişiler! İş planı hazırlamanın sıkıcı kısımlarını kendiniz hazırlamak istemiyorsanız internette hazır iş planı taslakları bulabilir ve bu taslakları kullanarak kendi iş planınızı kolayca oluşturabilirsiniz.
6- Kahve Dükkanınızın Konseptini Belirleyin
Kafenizi açmadan önce üstünde düşünmeniz gerelen en önemli şeylerden biri de konseptinize karar vermektir. Aklınızda birkaç farklı konsept fikri düşünüp bu fikirleri kağıda dökmelisiniz. Bu aşama hayallerinizi ve fikirlerinizi gerçekleştirmeye başlayacağınız o aşama. Konseptinizi olabildiğince detaylandırarak kağıda dökün ve bu konsepti iş planınıza ekleyin. Bu sayede işinizi kurmak için ayırdığınız bütçe ile aklınızdaki konseptin ne kadarını gerçekleştirebileceğinizi öngörebilirsiniz.
Kafe açmanın ilk adımlarından biri de kafenizin konsepti hakkında hayaller kurmaktır. Kafenizin konseptini detaylandırarak kağıda dökmek planlarınızı gerçekleştirmenize yardımcı olur. Kendinize hayal kurmak, farklı kafeleri ziyaret etmek ve iş planınızı adım adım oluşturmak için zaman ayırın.
7- Kahve Menünüzün İçeriğine Karar Verin
Kafenizde müşterilerinize sunacağınız menünün içeriğini oluşturmak iş planınızın merkezini oluşturuyor. Çünkü menünüzü oluşturmadan hangi ekipmanlara, ne kadar bütçeye, ne kadar geniş bir alana ihtiyacınız olduğunu bilemezsiniz. Oluşturacağınız menü ve menünüzde sunduğunuz içecek ve yiyeceklerin fiyatları kafenizin lokasyonunu belirlemeniz için de oldukça önemlidir. Bu nedenle menünüzü oluşturma konusunda hızlı olmayın, kendinize zaman ayırın.
Seçeneklerinizi değerlendirin ve sonra da diğer önemli konular üzerinde yoğunlaşın. Menünüzü ağırlıklı olarak kahve ve çay çeşitleri oluşturuyor ya da oluşturacak olsa da diğer yan içecek çeşitleri ile de menünüzü zenginleştirin. Bunun için de işe menünüze eklemeyi düşündüğünüz ürünlerin basit bir listesini oluşturmak ile başlayın.
Menünüzün temel içeriği kahve olacağından dolayı bu listeye ilk olarak kahveyi yazın. Müşterilerinize kahvenin yanı sıra neler sunmak istiyorsunuz? Çay, gazoz, meyve suları? Ne tür tatlılar satacaksınız? Bu soruların cevapları müşterilerinizin taleplerinin ne yönde olduğuna bağlı. Çünkü menünüzü oluştururken gelecek potansiyel müşterilerinizin istekleri sizin isteklerinizden daha önemlidir.
8- Kafenizi Açmak İçin Farklı Lokasyonlar Keşfedin
Kafenizi açmayı düşündüğünüz lokasyon başarınızı ya arttıracaktır ya da azaltacaktır. Çünkü kafenizin lokasyonu kafenizin içeriğinden ve kalitesinden de büyük rol oynar.
Tahmin edebileceğiniz üzere herşeyden önce kafenizin lokasyonu hakkında araştırma yapmalısınız. Bunun için kafelerin bulunduğu farklı lokasyonları keşfedebilirsiniz. Hoşunuza giden lokasyonlarda bulunan diğer kafelerin işletmecileri ile konuşup, danışarak lokasyon hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Lokasyonu belirlerken lokasyonun müşteri akışını iyi hesaplamalısınız. Bölgede hali hazırda var olan kafeler arasındaki rekabetin boyutlarını öngörerek rakiplerinizden farklı sunabileceğiniz birşeylerinizin olup olmadığını düşünmelisiniz.
9- Sektörü ve Rakiplerinizi İnceleyin
Rakipleriniz kimler? Rakiplerinizin sizin kafenize karşı tepkileri nasıl olacak? Belirli rakipleriniz olmasa da kafenizi açmayı planladığınız lokasyonda potansiyel müşterilerinizin ilgisini çekebilecek diğer işletmeler (ünlü fastfood zincirleri gibi) kafenizi açacağınız lokasyonun seçimi için önemli rol oynuyor.
Bu nedenle bütün herşeyi analitik olarak inceleyin. Fakat bunu yaparken de iç güdülerinizden yardım almayı da unutmayın. Eğer seçtiğiniz lokasyon size sıcak gelmiyorsa belki de orası sizin kafeniz için uygun yer değildir. Bu nedenle analitik incelemelerinizi iç güdüleriniz ile birleştirin ve içinize en çok sinen lokasyonun neresi olduğuna karar verin.
Lokasyonun yanı sıra müşteri kitlenizin de kim olduğunu ve müşteri kitlenizin ilgisini nelerin çektiğini iyi bir şekilde analiz edin. Müşteri kitlenize yönelik yaptığınız araştırmalar ve incelemelerin işletmenizin başarısında anahtar rol alacağını unutmayın.
10- Kanunlar ve Düzenlemeler Hakkında Bilgi Sahibi Olun
İkamet ettiğiniz ülke ve şehir kafenizin işletmeciliğini önemli ölçüde etkiler. Neden mi? Çünkü bütün ülkelerin ve hatta aynı ülkenin farklı şehirlerindeki yasalar, uygulamalar ve vergi oranları farklıdır. Örnek vermek gerekirse eğer kasaba gibi bir yerde yaşıyorsanız fakat şehir size çok yakında bazen yalnızca bir sokak ileriye gittiğinizde bile yasalar ve kurallar değişebilir.
Hatta bazen belirli bazı sokak ve caddelerde tabela asılması yasak olabilir. Bu durum bazı ülkelerde o kadar yaygın ki birçok işletme tabela asamadıkları için müşterilere ulaşamamaktan muzdarip.
11- Kahve Ekipmanlarındaki Opsiyonlarınızın Neler Olduğunu Keşfedin
Kafenizi başarılı bir şekilde ayakta tutmak için ihtiyacınız olan en önemli şeyler doğru kahve ekipmanlarıdır. Kaliteli ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak kahve ekipmanlarınızın olması başarılı bir kafeye sahip olmanız için zorunludur. Doğru kahve ekipmanlarını sunacağınız kahve çeşitlerine ve satış yoğunluğuna göre seçebilirsiniz. Bu nedenle kahve ekipmanları satın almadan önce tahmini satış hacminizi önceden hesaplamanız oldukça önemlidir.
Yanlış ekipmanlar ile işe başlamak hem kısa hem de uzun vadede sizi maddi anlamda zarara sokmanın yanı sıra satışlarınızı da olumsuz yönde etkiler.
Özetlemek gerekirse menünüzün içeriği, ortalama satış hacmi ve tahmini satış artışına göre belirlenip seçilmelidir.
12- Başlangıç Sermayenizin Miktarına Karar Verin
Kafe açmak, küçük çaplı da olsa büyük çaplı da olsa oldukça pahalı bir iştir. Birşey alırken ya da yatırım yaparken büyük oranda paralar harcamadan önce size tam olarak ne kadara mal olacağını bilmek istersiniz.
Birçok girişimci bir işe atılmadan önce işe başlamak için ne kadar sermayeye ihtiyaçları olduğunu belirlemeleri gerektiğini bilirler. Fakat burada asıl soru bu sermayenin “nasıl” belirleneceğidir. Başlangıç sermayenizin nasıl belirleyebilirsiniz? Sermayenizi belirlemek için işe menünüzü, kafenizin konseptini, lokasyonunu belirlemek ile başlayın ve ortalama olarak her bir harcama için ne kadara ihtiyacınız olduğunu öğrenin. Unutmayın, sermaye planlaması yapmak iş planınızın en önemli parçasını oluşturuyor.
Kendi kafenizi açmak için kesin olarak ortalama ne kadar sermayeye ihtiyacınız olduğunu bilmek istiyor olabilirsiniz. Bir kafe açmanın ortalama maliyeti 500.000 TL ile 2.500.000TL arasında değişebiliyor. Bu maliyet tamamen sizin nasıl ve nerede bir kafe açmak istediğinize bağlı.
13- Ne Zaman Kar Elde Etmeye Başlayacağınızı Hesaplayın
Önemli anahtar noktaları bilmeden bir işe başlamak her zaman zordur. Fakat ne zaman yatırımınızın karşılığını alıp kar etmeye başlayacağınızı bilmemek işletmenizin başarılı olmasını daha da zorlaştırır.
Kar etmeye başlamak yalnızca rakamlar ile hesaplama yaparak başarılacak birşey değildir. Kar edebilmek için başarılı markalaşma çalışmaları, başarılı müşteri hizmeti ve iyi ürün seçimleri gereklidir. Bütün bu etkenler bir arada olduğunda hızlı ve kolay bir şekilde kar etmeye başlayabilirsiniz.
Kafenizi açmak ve kar edinceye kadar ayakta tutabilmek için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu belirlemek adına kendinize zaman tanıyın.
14- Ne Kadar Kredi Çekeceğinizi Belirleyin
Giderlerinizi ve fiyatlandırma politikanızı bilmek ihtiyacınız olan paranın ne kadar olduğu konusunda size yardımcı olur. Ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu belirlemek için oluşacak bütün giderleri bir kağıda yazın. Daha sonra ne kadar yatırım yapmanız gerektiğine karar verin. Sonra da ne kadar sermayeye ihtiyacınız olduğuna.
Benim size tavsiyem araştırmalarınız sonucu elde ettiğiniz sayısal verilerin bir değil iki kez, hatta üç veya dört kez üstünden geçerek bu verilerin %20 fazlasını harcayacağınızı öngörerek sermaye oranınızı belirlemektir. Çünkü bazı şeyler sandığınızdan daha pahalı ya da daha ucuz olabilir. Hiç aklınıza gelmeyen ek harcamalar da yapmış olduğunuz hesaplamaları bozabilir. Bu nedenle ihtiyacınız olan sermayeyi mevcut sermayeden %20 daha fazla olacak şekilde düşünmek iyi bir anahtar noktadır.
Kafeniz kar etmeye başlayana dek paraya ihtiyacınız var. İşin kendi kendisini içinde döndürmeye başlayacak seviyeye gelmesi için ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu hesaplamak önemli.
15- İş Yapınızı Oluşturun
İş yapınızı hukuksal zemine oturtmak hem kişisel mal varlığınızı hem de yeni kuracağınız kafenizi koruma altına almak adına önemlidir. Bu nedenle iyi bir hukuk danışmanına danışarak açmayı planladığınız kafe için gerekli hukuksal koşulları öğrenebilir ve hazırlıklarınızı yapmanızda fayda var. Hukuk danışmanlarının da yardımı ile gerekli kağıt ve evrakları doldurmak zor olmasa da bu süreç işin sıkıcı kısmı olabilir.
Eğer hukuki işler konusunda kendi bilgi ve deneyimlerinizi yetersiz buluyorsanız kesinlikli işin profesyonellerinden yardım almalısınız. Bu kafenizin bireysel bir işletmeden ziyade gerçek bir “iş” olması için önemli.
16- Tatlılar, Hamurişleri gibi Farklı Ürünler İçin Tedarikçiler Keşfedin
İşte şimdi kafe açmanın eğlenceli kısmına geldik. Müşterilerinize farklı ürünler sunabilmek için tedarikçiler keşfedin. Tedarikçileri araştırırken bölgenizde bulunanlardan başlamanız iyi olacaktır. Çünkü çoğu tedarikçiler bölgelerindeki kafeler ile çalışmaktan daha çok memnuniyet duyarlar. Yerel tedarikçiler ile çalışmak size kar sağlarken tedarikçiler de kendi görünürlüklerini arttırmış olurlar.
Bölgenizde bulunan tedarikçiler ile çalışmak müşteri çekmeniz açısından da iyidir. Nasıl mı? Müşterileriniz anlaşmalı olduğunuz tedarikçinin ürünlerini daha önce tatmış olabilir. Bu nedenle bildiği ürünü satın alması daha kolaydır.
Tedarikçiniz kim olursa olsun bilmeniz gereken önemli noktalar var:
-Günlük, haftalık ve aylık minimum ve maksimum ne kadar ürün sağlayabildikleri
-Bozuk veya hatalı yiyecek ya da içecekler konusundaki iade politikaları
-Ürün yelpazeleri
Bütün bu maddeler sizin karar verme sürecinizde önemli rol oynayacaktır. Bu nedenle araştırmaya ve keşfetmeye erkenden başlayarak işin eğlenceli kısmının tadını çıkartın.
17- Sağlık Bakanlığı’nın Koştuğu Ön koşulların Neler Olduğunu Öğrenin
Sağlık Bakanlığı’nın koştuğu önkoşullar kafenizin işletilmeye hazır hale gelmesi konusunda oldukça önemlidir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın ön koşullarını öğrenerek, istedikleri gereksinimleri yerine getirmeye çalışmalısınız.
18- Daha Fazla Şey Öğrendikçe Giderlerinizi Yeniden Gözden Geçirin
Kafenizi açtıktan sonra giderlerinizde yapmanız gereken değişiklikler olacaktır. Bu olağan ve beklenen bir durumdur. Önemli olan sizin gelecekteki bu değişiklikleri öngörerek iş planınızı ona göre tasarlamanız olacaktır.
Bütün değişken koşullarınızın güncel ve uygun koşullarda olduğundan emin olun. Giderlerinizi gözden geçirmek ve yeri geldiğinde hem iş planınızda hem de giderlerinizde değişiklikler yapmak için kendinize zaman ayırın.
Bunu yaparak zaman içerisinde maddi anlamda kendinizi daha iyi idare eder pozisyona geleceksiniz. Tek yapmanız gereken kafenizi açtıktan sonra giderlerinizi devamlı olarak takip edip değerlendirmek.
19- Kafe Açmak İçin İş Planı Oluşturma Adımını Tamamlayın
İş planı oluşturma adımını tamamlamak sandığınızdan daha önemli. İş planı oluşturmak olduça sıkıcı bir iş gibi gözükse de işinizi düzenleyerek hesaplamalarınızı doğru yapmanız konusunda sizin için önemli bir kaynak olacaktır.
Kafeniz için bir iş planı oluşturmak size uzun vadede zaman ve para konusunda tasarruf sağlayacaktır. Eğer iş planınızı henüz oluşturmadıysanız hemen oluşturmaya başlamanızda fayda var.
20- POS Sistemlerini Araştırın
İhtiyacınıza uygun POS sistemini belirlemek uzun bir düşünme süreci alabilir. Kullanacağınız muhasebe yazılımının türüne ve diğer ihtiyaçlarınıza göre kararınızı verebilirsiniz. Fakat başarılı bir kafe açma sürecindeki her adım gibi bu adımı da dikkatlice düşünmelisiniz. Çünkü seçtiğiniz POS sistemi işlerinizin gidişatını ya kolaylaştırır ya da daha da zorlaştırır.
Fakat kesin olan birşey var ki kafenin sahibi olarak birçok POS seçeneği mevcut. İşletmeniz ve kendiniz için en uygun olan sistemi belirlemek tamamen sizin elinizde.
21- İşiniz İçin Bir Banka Hesabı Açın
Kafenizi açmadan önce kafenizin ismi ile banka hesabı açmak kafenizin finansmanını daha kolay yönetmenize yardımcı olur. Çünkü kişisel hesabınızdaki para ile işletme hesabınızdaki parayı bu sayede ayırmış olursunuz.
Kafenizin banka hesabının ayrı olmasının vergi ödeme vakti geldiğinde sizi ekstra iş yükü ve baş ağrısından kurtarma gibi kendisine öz avantajları da var.
22- Kafenizin Marka Çalışmasını Yapın
Kafenizin markalaştırma çalışmalarını yapmak işin en eğlenceli kısımlarından! Kafenize iyi bir isim bulmak ve ve marka çalışmalarını başarıyla yürütmek işletmenizin başarılı olabilmesi için çok önemli.
Konseptten kullanacağınız renklere, renklerden logonuza ve sloganınıza kadar markalaştırma sürecine dair herşey müşterilerinizin sizin markanıza vereceği değeri ve işletmeniz ile olan bağlarını büyük ölçüde etkiler.
Kullandığınız logo ve markalaştırma çalışmaları müşterileriniz ve kafeniz arasında güven duygusunu inşa etmenize yardımcı olur.
Markanızı oluşturma aşamasında detayları iyice düşünmek için kendinize zaman ayırın. Eğer logonuz veya diğer tasarımsal konularda yardıma ihtiyacınız varsa profesyonel kişilerden yardım almayı denemelisiniz. Yetenekli grafik tasarımcıları size en güzel logoları sunacaklardır. Profesyonel grafik tasarımcılarına ulaşmak için internette ilanlar verebilirsiniz.
23- Kafenizin İnternet Sitesini Açın
Kafenizin bir internet sitesi olması markalaştırma çalışmaları için oldukça önemli olmasının yanı sıra müşterilerinize iletmek istediğiniz şeyleri paylaşmak için de oldukça gerekli. İnternet sitesi diğer sosyal medya platformları üzerinden yaptığınız bütün paylaşımları içinde barından bir ana platform olarak düşünebilirsiniz. Ve bütün sosyal medya platformlarının aksine internet sitenizdeki içeriklerin, tasarımın ve daha birçok şeyin kontrolü sizde.
İnternet sitesinin bütün bu avantajlarının yanı sıra site üzerinden müşterilerinize hediye kahve kartları, kahve çekirdekleri sunabilirsiniz. Bir internet sitenizin olması işinize bütün olarak değer katar. Öyle ki yeri geldiğinde istediğiniz gibi değişiklikler yaparak markanızı korumak ya da güçlendirmek için kullanabilirsiniz.
Kafenizin bir internet sitesi olmasının bütün bu anlattığımız avantajlarının yanı sıra oldukça makul fiyatlara yapılması da işin sevindirici yanlarından.
24- Barista Eğitim Programınızı Oluşturun
İşe alacağınız yeni çalışanlar için kendinize ait bir barista eğitim programınızın olması önemli. Bu eğitim kısmı için bir profesyonelden yardım alabilirsiniz. Çalışanlarınıza vereceğiniz bu eğitim programı çalışanlarınızın en yüksek performansta çalışmasına ve sizin istediğiniz nitelik ve kalitede hizmet sunmasına yardımcı olur.
Baristalarınızın çalışma kaliteleri kafeniz için oldukça önemlidir. Baristalarınızın eğitilmesine yatırım yaparak onları yalnızca manevi anlamda memnun etmekle kalmış olmaz aynı zamanda da daha iyi kalitede kahveler sunmalarına yardımcı olarak size daha fazla kazanç sağlamalarını sağlarsınız.
Unutmayın, çalışanlarınızın deneyimlerinden ziyade karakterleri, kişilikleri ve eğitilebilirlikleri daha önemlidir.
25- Sizi Diğer Kahve Dükkanlarından Ayıran Özelliklerin Farkında Olun
Bir kafe işletmecisi olarak müşterilerinize sunduğunuz değerlerin farkında olmalısınız. Müşterilerinizin gözünde sizi diğer kafelerden ayıran değerin ne olduğunun farkında olun. Çünkü bu değer/değerler sizin işyerinizi diğer rakiplerinizden daha özel, daha eşsiz, ve daha farklı yapan değerler.
Sizi rakiplerinizden farklı kılan değerlerinizin üzerinde yoğunlaşarak sektödeki yerinizi sağlamlaştırabilir ve çalışanlarınıza daha iyi imkanlar sunabilirsiniz.
Kendinize sizin işletmenizi farklı yapan değerleri anlamak için zaman tanıyın ve kafenizi bu değerler etrafında işletin.
26- Fiyatlandırmalarınızı Belirleyin
Menünüzün fiyalandırılması kar elde edebilmeniz için oldukça önemlidir. Bazı sektörlerde müşteriler fiyatlar konusunda hassas olsa da kafe işletmeciliğinde de fiyatlarınızda yapacağınız ufak değişiklikler satış hacminizi ve müşteri yoğunluğunuzu olumlu ya da olumsuz anlamda etkileyebilir.
Bu nedenle iyi bir hesaplama yapmak işletmenizin ayakta başarı ile durabilmesi için gerekli. Ne yazık ki çoğu ufak kafe işletmecileri uçuk fiyatlar ile hizmet veriyor. Fakat bu büyük bir yanlış. Gelir kaybındaki %2 veya %12’lik bir değişim işletmenizin başarılı ya da başarısız olacağını, veya bu yıl bir tatili hak edip etmediğinizi belirleyebilir…
27- Bir Zaman Çizelgesi Oluşturun Ve O Çizelgeye Sadık Kalmaya Özen Gösterin
Bütün iş türlerinin planlama aşamalarında olduğu gibi stratejik bir iş planı için kendinize hedefler ve ölçütler koymalı ve bu hedefler ile ölçütleri bir zaman çizelgesine oturtmalısınız. Bir zaman çizelgesi oluşturmak yalnızca hedeflerinize ulaşma konusunda yardımcı olmaz aynı zamanda da kendinizei harekete geçirmek için sizi motive eder.
Tamamlanmış ve tamamlanması gereken bütün işlerinizi zaman çizelgenize yazmalısınız. Bir zaman çizelgenizin olması kafenizi açma sürecinde daha efektif ve etkili bir şekilde çalışmanıza yardımcı olur. Bizim size bu konuda tavsiyemiz bir gün belirleyip çalışmaya geriden başlamanız olacaktır.
Kendinize çizeceğiniz bu zaman çizelgesini öyle dengelemelisiniz ki kendiniz üzerinde çok fazla baskı oluşturarak kendinizi sıkıp bunaltmamalısınız. Unutmayın küçük adımlar ile harekete geçmeye başlasanız da önemli olan bir adım atmış olmanız olacaktır. Eğer düzenli bir şekilde hergün iş planınızda yer verdiğiniz konular üzerinde çalışırsanız ne kadar kısa sürede başarıya ulaşmaya başladığınızı kendiniz göreceksiniz.
28- Kendi Muhasebe Sisteminizi Kurun
Konu iş olunca vergilerinizi ödemek ve giderlerinizin hesabını tutmak oldukça önemli bir meseledir. İşte bu yüzden kullandığınız muhasebe sistemi de önemlidir.
İster muhasebenizi en klasik yöntem olan defter ile tutun isterseniz daha profesyonel muhasebe yazılımları kullanın muhasebe sisteminizi kafenizi açmadan önce kurmanız önemli. Çünkü muhasebe sisteminiz gelirlerinizin, giderlerinizin, kayıplarınızın ve mal stok durumunuzun takibini devamlı olarak yapmalıdır.
Güncel bir muhasebe sistemi edinmek yalnızca vergilerinizi öderken değil aynı zamanda kaynaklarınızı doğru kullanmanız konusunda da size yardımcı olur. Dahası mal stok durumunuzu devamlı olarak takip etmenizi kolaylaştırarak gelir ve giderlerinizdeki en büyük kayıpların nerelerden kaynaklandığı görmenize de yardımcı olur.
29- İşveren Sorumluluk Sigortası
Ülkemizde işveren sorumluluk sigortası yaptırmak bütün işverenler için zorunludur. İşveren Sorumluluk Sigortası yaptırmakla yalnızca hukukun gerekliliklerini yaptırmış olmaz aynı zamanda da kendinizi ve çalşanlarınızı herhangi bir kaza durumundan korumuş olursunuz.
Çalışanlarınızı oluşabilecek olağan iş kazalarından korumak sizin asli göreviniz olsa da gerçek hayatta kazalar bazen kontrolümüz dışındaki durumlarda oluşabiliyor. İşte böyle durumlarda İşveren Sorumluluk Sigortasının önemi daha anlaşılır bir hale geliyor.
İşiniz konusunda takipçi ve çalışanlarınız konusunda bir işveren olarak korumacı olmalısınız. İşveren Sorumluluk Sigortası yaptırarak yasaların gerekliliklerini yerine getirmiş olmanın yanı sıra geceleri daha rahat uyursunuz.
İşletmeniz, çalışanlarınız ve sizin için en uygun sigorta şeklinin hangisi olduğunu öğrenmek için profesyonel sigorta şirketlerinden yardım alabilir ya da devletin önerdiği sigorta türlerini araştırıp öğrenebilirsiniz.
30- Bütün Bilgi Birikiminizi Birleştirerek Hayalinizdeki Kahve Dükkanını Kurun!
Bütün bilgi ve deneyimleri edinmek ve edindiğiniz bu bilgileri ve deneyimleri işinizde uygulamak kolay bir iş değil. Bu nedenle ister bir kafe açıyor olun isterseniz de başka bir işletme girişiminde bulunun işinizde başarılı olabilmeniz için özverili olmanız gerekir. Bütün süreci başarılı ile tamamladıktan sonra yapmanız gereken şey kafeniz için güzel bir açılış töreni/partisi yapmak!
Kafe işletmeciliği bir sevgi işidir. Para ve işten elde edeceğiniz kar işin güzel yanlarından olsa da başarılı bir işletme sahibi olmak bolca bilgi birikimi ve planlama gerektirir.
Bu yazının tek amacı düşüncelerinizi ve fikirlerini daha iyi bir şekilde organize etmenize yardımcı olarak daha iyi planlar yapmanızı sağlamak ve bu sayede kendi iş stratejinizi geliştirerek sizi başarıya kolayca ulaştırmak. Bu yazımızı okuduktan sonra tek yapmanız gereken kendinize hazırladığınız listedeki her bir adımı başarı ile yerine getirmek. Hedeflerinizin üstüne gidip yeterince çalışarak başarıya her gün daha da yaklaşıyor olacaksınız.