+90212 590 39 47 0532 490 72 47 0537 3768549
seyit.yasar@ismmmo.org.tr

+18 Adet En İyi Pasif Gelir Yöntemleri

Avcılar Muhasebe

Kulağa zahmetsizce para kazanmanın yollarından biriymiş gibi gelse de pasif gelir fikirlerinin her biri aslında sıkı birer çalışmanın ürünüdür: Müşteri kitlesi yaratmak, ücretli reklamların optimizasyonu ile ilgilenmek ve müşteriye harika bir deneyimin yanı sıra üstün bir ürün/hizmet sunmak sanıldığı kadar kolay işler değildir.

Gelecek vadeden bir işletmenin sahibi olan veya olmayı  hayal eden ya da gelir akışını artırmayı planlayan bir girişimci olarak zamanınızı bu işleri halletmeye ayırmaktan gocunmayacağınıza eminiz, dahası bunları çoktan hayata geçirmiş olmanız dahi muhtemel. Bu nedenle, bu yazıda daha çok hayatınıza dahil edeceğiniz pasif gelir akışlarının size kazandıracağı özgürlük, esneklik ve para miktarına odaklanacağız.

Şimdi arkanıza yaslanın ve hemen bugün hayata geçirebileceğiniz, en karlı pasif gelir fikirleri hakkında bilgi edinin.


Pasif Gelir Nedir?

Pasif gelir (bir başka deyişle kazanılmamış gelir), bir işin ifası sonucu işveren tarafından yapılan ödemelerden farklı olarak elde edilmesi ve sürdürülmesi için asgari düzeyde bir çalışma gerektiren gelir olarak tanımlanır.

Pasif gelir akışları, borsa veya gayrimenkul yatırımlarından tutun da online satışa hatta çevrim içi eğitime kadar pek çok farklı alanda uygulanabilir olup para kazanan kişinin aktif biçimde yer almasını gerektirmeyecek türden sayısız ek işi kapsayabilir.

Aktif gelirden farkı ise genellikle otomatiğe bağlanmış olması, en önemlisi de kişiye minimum zaman ve çabayla artı bir gelir imkanı sunmasıdır. Sayesinde, finansal durumunuzu iyileştirebilir ve kendi çalışma saatlerinizi oluşturabilirsiniz.  Zamanınızı para karşılığı takas etme zorunluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik bu özgürlük, iş hayatına hakim olan stres ve endişelerden uzaklaşmanızı sağlar. En güzeli de elde edeceğiniz artı gelir sayesinde finansal olarak kendinizi çok daha güvende hissedip geleceğe korkuyla bakmaktan kurtulacak olmanızdır.

Saatlik ücretle çalışan bir hizmet sağlayıcı ya da fiziksel ürün satışının stok yönetimi veya lojistik sorunları ile alakadar olmaksızın gelir elde etmek isteyen bir işletmenin sahibi olabilirsiniz. Kim olursanız olun, yazımızda yer alan pasif gelir fikirlerinden herhangi birinin işinize yarayacağından şüphemiz yok.


Para Kazandıran Pasif Gelir Fikirleri

1) Online kurs hizmetleri sunun.

Teknoloji çağında yaşadığımız düşünülürse çevrim içi kurs satmanın her zamankinden daha kolay olacağı rahatlıkla söylenebilir. Bir eğitimci olarak siz de pazarlama, illüstrasyon veya girişimcilik vb. herhangi bir konu ile alakalı, önceden kaydedilmiş kurslar oluşturabilir ve satışa başlayabilirsiniz. Dijital ürünlere benzer şekilde, çevrim içi kursları da herhangi bir envanter veya stok kaydı tutmanıza gerek kalmaksızın tekrar tekrar satabilir, bu yolla kayda değer bir pasif gelir elde edebilirsiniz.

Ancak unutmamalısınız ki online eğitim işi, zaman bazında bir ön yatırım süreci gerektirecektir. Çevrim içi kurslarınızın ana hatlarını belirlemeli, verilerinizi ses, video vb. formatlarda kayıt altına almalı veya öğrencilerin yanından ayırmayacakları şablon vb. indirilebilir varlıklar oluşturmalısınız.

Örneğin, Amerikan menşeli bir güzellik şirketi olan Yegi Beauty’nin kurucusu Yegi Saryan’ı ele alalım. Kendisi kirpik uzatma ürünleri satışı yapan bir çevrim içi işletme kurduktan ve işleri makul seviyede ilerlettikten hemen sonra Yegi Akademi adında bir eğitim şubesi oluşturmuştur. Bu sayede, hem çevrim içi hem de yerinde eğitim imkanı sunarak dünyanın dört bir yanındaki girişimcilerin güzellik kariyerlerine hızlı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olmaktadır.

Çevrim içi kursunuz çoktan kaydedilmiş olduğu için bir zaman sonra içeriklerinizi farklı sınıf düzeyleri ve deneyim seviyelerine uyarlamak adına kısaltabilir, uzatabilir veya yeniden düzenleyebilirsiniz. Öğrencilerin kendi hızlarında bitirebilecekleri tamamen indirilebilir kurslar oluşturabilir veya dersleri /materyalleri düzenli aralıklarla, otomatik olarak yayınlamak adına özel bir yazılımdan yararlanabilirsiniz.

Neresinden bakarsanız bakın, çevrim içi kurs hizmetleri size zaman yatırımına ek düşük bir başlangıç maliyeti üzerinden pasif gelir elde etmenin mükemmel bir yolunu sunar.


2) Blogger(Blog yazarı) olun.

Blog sayfası açmak zorlu bir iş gibi görünebilir, ancak blog sayfanız pasif bir gelir akışı ile bütünleştiğinde çok daha başarılı bir girişime dönüşecektir. Üstelik bugün internetten para kazanmak için ille de fenomen olmanıza gerek yoktur. Tek yapmanız gereken, bir veya iki platform üzerinden takipçi kitlenizi oluşturmak ve bu kitleyi web sitenize yönlendirebilmektir.

Sağlam bir blog sayfası oluşturmak zaman alır. Ancak kaliteli içerikler oluşturur ve içeriklerinizi farklı sosyal medya platformları üzerinden pazarlarsanız, sizi kayda değer bir gelir akışına kavuşturacak, güçlü bir kitle yaratabilirsiniz.

Blog yazarlığı üzerinden pasif gelir elde etmek için;

  • Bağlı kuruluş pazarlama linkleri üzerinden ürün satabilir
  • Sponsorlu içerikler oluşturabilir
  • Kendi ürünlerinizi satabilir veya
  • Google AdSense üzerinden reklam yayınlayabilirsiniz.

İşin en güzel tarafıysa blog sayfası açmak için herhangi bir tasarım veya kodlama becerisine ihtiyaç duymayacak olmanızdır. Güçlü bir içerik yönetim sistemi ile barındırma hizmeti sunan platformlar sayesinde blog sayfanızı kolaylıkla hazırlayabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra etkili bir SEO pazarlama stratejisi de oluşturmalı ve içerik üretimi ya da tanıtımı için gereken zamanı ayırmalısınız. Tüm bu çabaların karşılığını alacağınıza emin olun.


3) El yapımı ürünler satın.

Online platformlar üzerinden ürün satışı yapmak için bundan daha iyi bir zaman olamayacağını söylesek, abartmış olmayız. İnternete bağlı 4,6 milyardan fazla insanın varlığı göz önünde bulundurulduğunda, çevrim içi bir iş kurup bu işi ölçeklendirmeye yönelik fırsatların sandığınızdan da büyük olduğunu anlamanız kaçınılmaz olacaktır. Zira bugün el yapımı ürün vb.  nişler başta olmak üzere, büyük çoğunluğu  ne isterse satan yüzlerce çevrim içi mağaza mevcuttur.

En popüler çevrim içi satış siteleri ise şunlardır:

  • Kendi çevrim içi mağazanız
  • Handshake
  • Amazon
  • eBay
  • Ruby Lane
  • AliExpress
  • Shopify

Bu iş için gereken yatırımın boyutu ise diğerlerine kıyasla çok daha büyüktür. Çanak, çömlek veya kıyafet gibi el yapımı ürünleri(DIY) hazırlayıp satmak için malzemeye ve zamana eşit derecede yatırım yapmanız gerekir. Ayrıca, ürünlerinizi sunacağınız bir çevrim içi mağazaya da ihtiyaç duyarsınız.

Araştırmalara göre, tüketicilerin pandemi sonrası satın almayı planladığı ilk 10 ürün şu şekilde listelenmektedir:

  • Bebek kıyafet ve aksesuarları
  • Sanal ders veya deneyimler
  • Egzersiz/spor ekipmanları
  • Ev temizlik ürünleri
  • Güzellik ürünleri
  • Kişisel bakım ürünleri
  • Sebze/Meyve
  • Spor şık kıyafetler
  • Evcil hayvan ürünleri/malzemeleri
  • Ayakkabı, şapka vb. giyim aksesuarları

Listeyi inceleyip ürün seçimini buna göre belirlemeniz karınıza olacaktır.

Unutmayın, kendi mağazanız üzerinden satış yapmak, satış başına ödeyeceğiniz bedeli azaltır, ve size kendi markanızı yaratma fırsatı sunar. Marka yaratmanın getirisi ise her geçen gün büyüyen bir kitle yani daha fazla müşteriyle bağlantı kurma imkanıdır. Bu sayede, zaman içinde yaptığınız satış miktarı belirgin ölçüde artacağından kayda değer bir pasif gelire de kavuşmuş olursunuz.


4) Stok fotoğrafları satın.

Bu listede yer alan pasif gelir fikirlerinin aksine fotoğrafçılık hizmet tabanlı bir iştir ve bu da genellikle harcadığınız zaman ölçüsünde para kazanabileceğiniz anlamına gelir. Fotoğrafçılıktan para kazanmak için mutlak surette bir etkinlikte ya da fotoğraf çekiminde yer almalısınız- ki fotoğrafta harikalar yaratsanız dahi bir zaman sonra ister istemez yorulacaksınız.

Ancak, tam zamanlı bir fotoğrafçı olup iyi bir kameraya sahip olursanız, bu denli yorulmaz, çevrim içi fotoğraf satışı üzerinden pasif gelir elde edebilirsiniz. Pexels, Shutterstock, Alarmy vb. stok fotoğraf siteleri yüksek kalitedeki fotoğraf ve videolar için ödeme yapmaktadırlar.

Dahası bu iş için halihazırdaki kameranız ve dizüstü bilgisayarınız dışında herhangi bir envantere ihtiyacınız da yoktur. Bahsi geçen web siteleri pazarlama faaliyetlerini sizin adınıza yürütecektir. Fotoğraflarınızı platforma yüklediğiniz an satışa hazır olacaklarından işiniz arkanıza yaslanıp para kazanmayı beklemek olacaktır.

Bu işi Shopify üzerinden başlatırsanız, ürünlerinizi gömlek ve şapka vb. tekstil malzemelerine bastıracağınız bir talep üzerine baskı işi başlatabilir, sayfanızı doğrudan bu platformlara entegre ederek daha az çalışıp daha çok kazanabileceğiniz bir pasif gelir akışı oluşturabilirsiniz.


5) Influencer olun.

Bir milyon dolar! Tek bir gönderi başına bir milyon dolar kazanabileceğinizi hayal edebiliyor musunuz?  Bazıları bunu başarabiliyor desek?  Milyonları aşan bir takipçi kitlesine sahip olmayabilirsiniz, yine de bir influencer(etki insanı) olarak Instagram gönderileriniz üzerinden kayda değer gelirler elde etmeniz mümkün.

Başka bir kişinin satın alma kararlarını etkileyebilecek bir Instagram influencer’ı olmak için, benzer konulardan hoşlanan insanlardan oluşan sağlam bir topluluğa sahip olmanız yani takipçi kitlenizi oluşturmanız gerekir.

Çizgi roman tutkunu musunuz? Bir Instagram hesabı oluşturabilir ve en sevdiğiniz çizgi romanlara ait son baskılara ilişkin paylaşımlar yapabilirsiniz. Aynı kural, ilgi alanlarınızın spor, tüplü dalış, ev dekorasyonu, hatta ve hatta genel kültürle alakalı olduğu durumlar için de geçerlidir.

Kimi influencer’lar markalar için sponsorlu gönderiler yayınlayarak da para kazanırlar.

Etkileşim oranı yüksek bir takipçi kitleniz varsa, bu yoğun etkileşimi farklı pasif gelir fikirlerini desteklemek adına kullanabilirsiniz. Örneğin, ürünlerini takipçilerinize tanıtmak amacıyla büyük ve küçük işletmelerle ortaklık kurabilirsiniz. Ya da kendi markanızı yaratıp ürünlerinizi satarak para kazanabilirsiniz.


6) Mülk kiralayın.

Gayrimenkul yatırımı, uzun vadeli bir servete kavuşmanın en eski yollarındandır.

Yeterli sermayeye sahipseniz apartman veya başka tür bir gayrimenkul satın alabilir, mülkünüzü kiralayabilirsiniz. Ancak gayrimenkul sahibi olmak bir hayli aktif olmanızı gerektireceğinden, yoğun iş temposundan bir nebze de olsa sıyrılmak adına mülk yöneticileri veya emlak danışmanlarıyla birlikte çalışabilir; kiracıları yönetmek, mülkü korumak ve aylık ödemeleri veya kirayı tahsil etmek vb. konularda destek alabilirsiniz.

Kira bedeline ek olarak, mülkünüz konut piyasası yükseldikçe değer kazanacağından gelecekteki herhangi bir satış durumunda karınız daha da artacaktır.


7) Borsaya yatırım yapın.

Borsa çoğumuz için bir hayli kafa karıştırıcı olsa da, zenginliğe kavuşmanın mükemmel bir yoludur. Borsa söz konusu olduğunda düşülen en yaygın hata, finansal hedeflere bir an evvel ulaşmak adına kısa vadeli düşünmektir. Ancak borsa da uzun vadeli yatırımlar daha düşük riskli olup çok daha karlıdır.

Borsa yatırımlarının temel amacı portföyünüzü çeşitlendirmek ve riski azaltmaktır- ve bunu ancak size uzun vadede gelir getirecek yatırım fonlarına, borsa yatırım fonlarına ve yüksek temettü hisselerine yatırım yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Yatırım yapmaya başlamak içinse güvenilirliğinden emin olduğunuz bir finans kuruluşu bünyesinde aracılık hesabı açmanız gerek. Doğru adımları attığınız vakit sağlam bir gelir kaynağına kavuşacaksınız.


8) Boş bir oda/ev kiralayın.

Mülk kiralama işine başlamanıza yetecek bir başlangıç sermayeniz olmayabilir. Ama yaşadığınız dairede fazladan bir odanız varsa yeni bir gelir akışı oluşturmaya yakınsınız demektir. Varsayalım ki üç haftalık bir yolculuğa çıkıyorsunuz ve evinizi boş bırakmak istemiyorsunuz. Bu boşluğu karlı bir işe çevirmek adına evinizi kiralamayı düşünebilir, bunun için Airbnb veya VRBO benzeri bir kiralama şirketiyle ortaklık kurabilirsiniz.

Airbnb, ev sahiplerini bir sonraki gezi kaçamağı için konaklama seçenekleri arayan kişilerle buluşturur. İnsanlar Airbnb evlerini sıklıkla tercih eder çünkü bu sayede otellerden daha ucuz ve daha konforlu bir konaklama seçeneğine sahip olurlar- bu da bir Airbnb ev sahibi olarak evinize yönelik talebin yüksek olacağı anlamına gelir.

Pasif gelir elde etmek adını boş bir odayı/evi kiralamak harika olsa da, 10 ayrı yeri kiralamak çok daha karlı olacaktır. Airbnb yoluyla elde edeceğiniz pasif geliri artırmak istiyorsanız, yalnızca kiralamak amacıyla daire satın alabilirsiniz. Bununla birlikte, ev/oda kiralamanın bir ön çalışma gerektireceğini unutmayın. Boş odanızı veya evinizi kiralamadan önce döşemeleri değiştirmeniz veya eşyaları yenilemeniz gerekebilir.


9) Arabanızı kiraya verin.

Arabanızı pasif bir gelir akışına dönüştürmenin bir diğer yolu ise arabaya ihtiyacı olan birilerine kiralamaktır. Böylece boş zamanlarınızda arabanız sizin için çalışırken siz arkanıza yaslanıp Netflix izlemenin keyfini çıkarabilirsiniz.


10) Web sitesi alın/satın.

Aklınıza gelebilecek hemen her konuya ilişkin bir web sitesi bulmanız mümkündür. İşin en güzel tarafı da birçoğu affiliate(satış ortaklığı) linkleri, reklamlar, üyelikler veya ürün satışları üzerinden kayda değer bir gelir kazanma fırsatı vaat etmektedir.

Exchange Marketplace benzeri siteler, bir hesap açıp doğruladıktan hemen sonra online mağazaların güvenli bir şekilde satın alınıp satışa sunulmasını sağlamaktadır.

Halihazırda satış yapan, üstelik ziyaretçi trafiği de güçlü bir işletmeye sahip olmayı istemez misiniz? Satın alma işleminizi tamamladıktan sonra destek hizmetlerinden yararlanabilir, bu sayede tüm enerjinizi işleri başarıyla yürütmeye harcarsınız.


11) Bir YouTube kanalı açın.

YouTube kanalı açmak için geç kalmış sayılmazsınız. Bugün yetişkinlerin yüzde 74’ü YouTube kullanmaktadır. Burada pasif gelir elde etmeye uygun çok fazla fikir mevcuttur. Ancak, başlangıç aşamasında çok çalışmalı, en önemlisi de çalışmalarınızın meyvesini hemen alamayabileceğinizi bilmelisiniz.

Uzun vadeli düşünebilen ve çabalamaktan çekinmeyenlerdenseniz, bu iş tam da size göre. Başarılı bir YouTube kanalının pasif gelir potansiyeli oldukça yüksektir. Siz içerik, tıklama ve görüntüleme oranlarınızı artırıp hedef kitlenizi büyüttüğünüz sürece satış ortağı linkleri, sponsorluklar, marka çalışmaları ve reklam gelirinden elde ettiğiniz kazanç pasif olarak artacaktır.

Kim bilir, belki de birkaç yıl içinde YouTube kanalınızı tam zamanlı işinizden de güçlü bir gelir kaynağına dönüştürebilirsiniz. Hayali bile güzel, değil mi?


12) Kripto para yatırımları yapın.

Kripto para birimlerini  “stake” etmek yüzde 5 ila 10 oranında bir pasif gelir elde etmenin yolunu sunar.  Kripto Staking, bir kripto para zincirinin operasyonlarını desteklemek adına kripto paralarınızı cüzdanınızda belirli süre kilitleyip harcamadan veya transfer etmeden tutma işlemini ifade eder. Kilitlediğiniz bu kripto paralardan, kilitlediğiniz süre boyunca belirli oranlarda ödül kripto para kazanırsınız.

Bu yatırımı, tasarruflarınız üzerinden faiz geliri elde etmek olarak da düşünebilirsiniz, tek fark burada çok daha yüksek meblağların söz konusu olmasıdır.

Bu işi nasıl yapacağınıza gelince…

Öncelikle, kripto para birimleri ve kripto cüzdanı edinmeye ilişkin bilgi edinin. Ardından, hangisine yatırım yapacağınız konusunda bilinçli bir seçim yapabilmek adına farklı para birimlerini araştırmalısınız. Hazır olduğunuzda kripto paralarınızı alabilirsiniz, Kraken veya Coinbase gibi kripto borsalarının satın alıma en uygun yerler olacağını unutmayın.

Bu aşamadan sonra yapılacak en iyi şey beklemek ve yatırım getirilerinizin düzenli takibini yapmaktır. Kripto dünyası hakkında ne denli çok şey bilirseniz, o denli isabetli yatırım kararları alır, pasif gelir akışınızı aynı oranda artırırsınız.

Her yatırımda olduğu gibi, kripto dünyasının da kendine has riskler barındırdığını aklınızdan çıkarmayın. Akıllıca yatırımlar yapabilmek için araştırma yapmalı, bu uğurda kayda değer miktarda zaman harcamaktan çekinmemelisiniz.


13) Tasarımlarınızı satışa sunun.

99designs, ThemeForest veya Creative Market vb. tasarım sayfaları, çevrim içi platformlar üzerinden dijital tasarımlarınızı satarak pasif bir gelir akışı oluşturmanızı sağlar. Burada, web sitesi temaları, logolar, marka kaynakları, şablonlar, çizimler ve hatta yazı tipleri vb. tasarım kaynaklarının tamamına özel yerleşik bir pazar imkanı sunulmaktadır. Örneğin, tasarımlarınızı Creative Market’te satmak için başvuruda bulunmanız ve onay beklemeniz gerekir. Onayınızı aldığınız an tasarımlarınızı satmaya başlayabileceğiniz kendi marka vitrininizi elde edersiniz.

Grafik tasarım 13,1 milyar dolarlık bir sektör olup her geçen gün daha da büyümektedir. Ve o pastadan pasif de olsa pay almak sandığınızdan daha kolay olabilir.


14) İşletmelere yatırım yapın.

Bugünlerde daha önce düşünülmemiş iş fırsatlarına erişmek her zamankinden daha kolaydır.

Nasıl mı?

Mainvest.com benzeri platformlar, herhangi bir yatırımcı ücreti ödemek zorunda kalmaksızın yalnızca 100 dolarlık bir meblağ üzerinden yatırım yapmanızı mümkün kılar.

Elde edeceğiniz kar oranı ise tıpkı diğer yatırımlarda olduğu gibi duruma bağlı olarak değişir. Ancak, Mainvest size yüzde 10 ile 25 arasında bir kazanç vaat eder. Üstelik yatırım yapacağınız işletmeler konusunda detaylı bir araştırma yapmanıza gerek dahi yoktur. Mainvest, inceleme sürecini de sizin için halleder. Anlayacağınız, başlangıç sermayenizi belirlediğiniz an işe koyulabilirsiniz.

Bu, ticarete adım atmanın, zaman içinde kaydedeceğiniz ilerlemeyle doğru orantılı akıllıca yatırımlar yapmanın ve pasif gelir elde etmenin en güvenli yollarından biridir.


15) NFT satın.

NFT’ler, dijital bir defterde saklanan benzersiz varlıklardır. Sanat, müzik, dijital oyunlar ile ilgili ögeler veya videolar gibi gerçek dünyadaki nesneleri temsil eden dijital varlıkları ifade eden NFT’lerin asıl güzelliği, depoladığınız her varlığın değerli olabilmesidir. Dijital tasarımlar, fotoğrafçılık, müzik, oyunlar, GIF’ler ve hatta video da dahil olmak üzere her şey için NFT oluşturabilirsiniz.

NFT oluşturmak kolay bir iştir. Kripto para birimine ve dijital cüzdana sahip herkes bu işi yapabilir.

Nasıl mı?

OpenSea gibi platformlar üzerinden bir hesap açmakla işe başlayın. Ardından dijital cüzdanınızı hesabınıza bağlayın. Dijital eserinizi sisteme yükleyin ve pazara sunun. Mint türünüzü seçin (Mint etmek, dijital verileri, blokzincire kayıtlı dijital varlıklara dönüştürmeyi ifade eder). Son olarak, ad, açıklama ve telif ücreti ekleyin. İşte hazırsınız!

Bu, nispeten yeni bir endüstri olsa da NFT satışları şimdiden 10 milyar doları aşmış durumda. Üstelik bu işe atılmak için halen daha geç değil. Siz yine de mint ücretlerine ve satacak NFT’ler oluşturmak adına ihtiyaç duyacağınız zamana ilişkin bir ön yatırım sürecine ihtiyaç duyacağınızı bilin ve adımlarınızı buna göre atmayı unutmayın.


16) No-code platformlar aracılığıyla uygulama geliştirin.

No-code, önceden yalnızca geliştiricilerin yapabileceği türden yazılımları oluşturmak için programlama becerilerine ihtiyaç duyulmamasını sağlayan bir yazılım geliştirme yaklaşımıdır. Bu sayede, sıradan bir insan dahi tek bir kod satırı dahi öğrenmeksizin veya yazmaksızın uygulama ya da web sitesi oluşturabilmektedir. ApplyPie, Webflow, Bubble, Glide ve Adalo, herkesçe bilinen no-code platformlarından birkaçıdır.

İlk adımınız web sitesi mi yoksa mobil bir uygulama mı oluşturmak istediğinize karar vermek olmalıdır. Ayrıca hangi nişe hizmet edeceğinizi veya hangi sorunu çözeceğinizi de belirlemelisiniz. Tabi uygulamanız yoluyla nasıl para kazanacağınızı planlamanız da gerekiyor.

Hazırlıklarınızı tamamlayıp uygulamanızı yarattığınız vakit şu yolları kullanarak pasif gelir elde edebilirsiniz:

  • Abonelikler
  • Reklamlar
  • Ücretli yükleme
  • Pazar yerleri


17) Dijital bir rehber hazırlayın.

Başkalarının öğrenmek için para ödemeye fazlasıyla istekli olacağı k herhangi bir konu hakkında bilgi birikimine mi sahipsiniz? Bu bilgiyi dijital kılavuzlar hazırlamak ve karşılığında pasif gelir elde etmek için kullanmayı deneyin. Bu sektöre giriş için uzmanlık esastır ve çoğu durumda öncesinde sermaye gerektirmez.

Yatırım yapacağınız en önemli şey ise zamandır. İnsanların neler aradığını araştırmak için yeterli zamanı ayırmalısınız. Bu aşamada, Google önerileri harika bir başlangıç noktası olabilir. Ubbersuggest vb. araçlar, hangi anahtar kelimelerin yüksek aranma hacmine sahip olduğu konusunda fikir verecektir.

Rehberinizi hazırladığınızda düşünmeniz gereken tek şey onu kendi sayfanızda mı yoksa başka bir platform aracılığıyla mı satışa sunacağınıza karar vermektir. Sonrasında ise elde edeceğiniz gelirin keyfini çıkarmaya bakın.


18) Otomat işine girin.

Her daim dolu olan tüm bu satış makineleriyle kimin ilgilendiğini merak ettiğiniz olmuş muydu? Bu makinelerin sahibi olan kişiler, atıştırmalık ve içecek ihtiyaçlarınızdan (yarı) pasif bir gelir elde ederler.

Kulağa hoş geliyor, değil mi?

Bir dizi araştırmanın ardından siz de bu eğlenceye ortak olabilirsiniz. Otomat pazarı 8,6 milyar dolar değerinde olup sağlıkla işlemektedir.

Ancak, otomatik satış makineleri aracılığıyla pasif bir gelir kaynağı yaratmak için zaman ve para yatırımı yapmanız şarttır. Otomat makinenizi kullanmaya nasıl başlayacağınıza dair ipuçları içeren bir rehbere ihtiyacınız olabilir.

Craigslist, eBay veya BizBuySell vb. pazar yerleri, makine setinizi satın almak için ihtiyaç duyacağınız ön yatırımın miktarını (ayrıca işe kaç tane ile başlayabileceğinizi) belirlemenize yardımcı olabilir. Otomatları kurabileceğiniz güvenli alanları bulduğunuz an pasif gelir elde etmenizi sağlayacak mükemmel bir nakit akışına sahip olursunuz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *